André Dalmolen, Jeroen Heuvelman, Jan Jaap Siewers | Sep 19, 2023

Verslag | Licenties NL/EN

Voorkennis

  • Geen voorkennis nodig

Introductie

Iedereen met een computer, smartphone, tablet of IOT-device1 maakt gebruik van software. Onder software verstaan wij alle programma’s die jij op jouw device(s) gebruikt. Denk hierbij aan programma’s als tekstverwerkers, emailclients,

chatprogramma’s, games maar ook jouw operating systeem valt onder software. ”Computersoftware omvat computerprogramma’s, bibliotheken en gerelateerde niet-uitvoerbare gegevens, zoals online documentatie of digitale media. Computerhardware en -software hebben elkaar nodig.”(codeguild)

Software developers willen graag met hun opdrachtgevers afspreken onderwelke voorwaarden opdrachtgevers hun software mogen gebruiken. Dit gebeurt in een zogenaamde licentieovereenkomst.

Engels

Let op. Voor deze opdracht moet je ook een Engelstalig verslag schrijven. Zorg ervoor dat je Engelse lessen volgt als je Engels een lastige taal vindt. De Engelse docent beoordeelt het Engelse verslag op jouw kennis van de Engelse taal.

1Iot : Internet of things

Dit ga je leren

  • Je gaat leren wat commerciële softwarelicentie is met voor- en nadelen.
  • Je gaat leren wat open source softwarelicentie is met voor- en nadelen.
  • Je gaat leren wat creative commons licentie is met voor- en nadelen.
  • Je gaat leren wat EULA is en wat er in moet komen te staan

Vakdocenten

  • Peter van Gemert - GEMEP - pgemert@deltion.nl
  • Jeroen Heuvelman - HEUVJ - jheuvelman@deltion.nl
  • André Dalmolen - DALMA - adalmolen@deltion.nl

Backlog

  • Als software developer wil ik graag weten wat een commerciële softwarelicentie voor mogelijkheden en restricties geeft zodat ik de juiste licentie kan kiezen;
  • Als software developer wil ik graag weten wat een open source softwarelicentie voor mogelijkheden en restricties geeft zodat ik de juiste licentie kan kiezen;
  • Als software developer wil ik graag weten wat een creative commons licentie voor mogelijkheden en restricties geeft zodat ik de juiste licentie kan kiezen;
  • Als software developer wil ik weten wat ik in een EULA moet zetten;

Licentieovereenkomst

”De licentieovereenkomst is de overeenkomst waarbij aan de licentienemer het recht wordt verleend om gebruik te maken van werk in de zin van de Auteurswet of andere intellectuele eigendomsrechten van de licentiegever. (...) Een licentieovereenkomst kan bijvoorbeeld betrekking hebben op:

  1. Software of online dienst;
  2. Tekst of tekening;
  3. Ontwerp;
  4. Merk en/of logo;
  5. Uitvinding;
  6. Model;
  7. Knowhow.

Een licentie wordt ook wel een gebruiksrecht genoemd. De voorwaarden waaronder de licentie/het gebruiksrecht wordt verleend, staan in de licentieovereenkomst. (...) Wordt het recht tot gebruik van een licentie online verleend, dan staan de afspraken over het gebruik van de licentie vaak in gebruiksvoorwaarden, licentievoorwaarden of algemene voorwaarden.”(juridischesupermarkt)

Als software developer kan ik met een licentie aangeven hoe derden mijn product mogen gebruiken. Als gebruiker van software geeft de licentie mij informatie over de manier waarop ik de software mag gebruiken.

Type licentieovereenkomsten

Er zijn in de loop der jaren verschillende licentieovereenkomsten bedacht die tegenwoordig nog in gebruik zijn. De bekendste licentievoorwaarde is waarschijnlijk de EULA. Andere bekende licentievoowaarden zijn de zogenaamde open source licenties. Verder kennen we nog de Creative Commons licenties voor werken die geen software zijn.

End User License Agreement

Een EULA (End User License Agreement) is een simpele vorm van een licentieovereenkomst tussen een software developer en de gebruikers van zijn software. De eula kan gezien worden als een huurovereenkomst. Door het accepteren van de eula geeft de gebruiker aan dat hij belooft zich te houden aan de regels in de eula. Voorbeeld Op de website van Ictrecht (ictrecht-eula) vind je onderstaande voorbeeld van een eula. Eindgebruikerslicentie voor Software Y

  1. Scope van de licentie
    (a) Licentiegever X verstrekt hierbij aan de rechtmatige verkrijger van Software Y (”u”) een gebruiksrecht voor deze software. Dit recht is beperkt tot het gebruik door u als natuurlijk persoon die niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf, alsook uw huisgenoten.
    (b) Deze licentie is persoonsgebonden. De software mag op een onbeperkt aantal computers worden ge¨ınstalleerd, maar alleen een geautoriseerd gebruiker (of het geautoriseerd aantal gebruikers) mag deze installaties daadwerkelijk gebruiken.
    (c) Het is niet toegestaan:
    • de broncode van de software te reverse engineeren of de Software te decompileren, behoudens voor zover dit bij bepaling van dwingend recht is toegestaan;
    • de software in kopie te geven aan derden anders dan uw huisgenoten; de software in sublicentie te geven of beschikbaar te stellen aan derden, middels verhuur, software-as-a-Service constructies of anderszins;
    • wijzigingen aan te brengen in de software, behoudens voor zover dit bij bepaling van dwingend recht is toegestaan;
    • aanduidingen van Licentiegever X als rechthebbende op de Software of delen daarvan te verwijderen of onleesbaar te maken.
      (d) U mag een reservekopie van de software maken. Deze reservekopie mag u echter niet zelfstandig gebruiken of verhandelen of verspreiden anders dan in combinaŒe metde originele software.
  2. Intellectuele eigendom
    (a) Alle rechten op de software, de bijbehorende documentatie en alle wijzigingen en uitbreidingen op beiden liggen bij en blijven bij Licentiegever X. U verkrijgt uitsluitend de gebruiksrechten en bevoegdheden die voortvloeien uit de strekking van deze overeenkomst of die schriftelijk worden toegekend en voor het overige mag u de software niet gebruiken, verveelvoudigen of openbaar maken.
  3. Tegenprestatie
    (a) U bent zelf verantwoordelijk voor installatie en ingebruikname van de software. In de documentatie vindt u aanbevolen hard- en softwareomgevingseisen.
    (b) Voor het gebruiksrecht is een eenmalige betaling bij verkrijging verschuldigd. Over de wijze van betaling wordt u apart geïnformeerd door Licentiegever X.
  4. Updates
    (a) Licentiegever X brengt periodiek updates uit die fouten herstellen of het functioneren van de software verbeteren.
    (b) Raadpleeg voor de laatste updates regelmaŒg de website van Licentiegever X. Er bestaat nooit aansprakelijkheid voor schade als gevolg van fouten die verholpen zijn in een door u niet geïnstalleerde update.

Opgave : EULA

  1. Lees de voorbeeld eula goed door
  2. Beantwoord dan de volgende vragen en noteer deze antwoorden. Geef in je antwoord aan waar het antwoord staat:
    Overleg met teamleden en docenten is natuurlijk toegestaan.
    (a) Mogen huisgenoten de software gebruiken?
    (b) Wie is aansprakelijk voor kosten die ontstaan door fouten in de software die nog niet door een update zijn verholpen?
    (c) Mag jij proberen de software na te bouwen door uit te vogelen wat de software doet?
    (d) Wie is aansprakelijk als jij een update niet installeert?
    (e) Mag ik een reservekopie maken?
    (f) Mag ik deze reservekopie verkopen?
    (g) Krijg jij een auteursrecht op de handleiding van de software?
    (h) Mag je de software gebruiken om je werkzaamheden voor een bedrijf uit te voeren?
    (i) Moet je voor de software betalen?
    (j) Is dit een abonnement of een eenmalige betaling?
  3. Beantwoord de volgende vragen over eula’s in het algemeen.
    (a) Wie bepaalt de inhoud van een eula?
    (b) Mag de software developer alles bepalen in de eula?
    (c) Kan ik als gebruiker de eula weigeren en de software toch installeren of gebruiken?
    • Gebeurt dit veel?
      (d) Kan ik als gebruiker de voorwaarden van de eula aanpassen?
    • Wanneer zou dit wel kunnen?
      (e) Zou je deze eula gebruiken voor jouw eigen software?
    • Waarom wel of waarom niet?

Taak: Bespreek antwoorden Bespreek jouw antwoorden met één van de docenten. Dit is niet het beoordelingsgesprek! Dit gesprek is vooral bedoeld om te kijken of je op de juiste weg zit

Opgave : Office 365

  1. Zoek de eula van Microsoft Officce 365 Family subscription
  2. Beantwoord de volgende vragen:
    (a) Hoeveel personen in jouw gezin mogen gebruik maken van een Microsoft Office 365 family subscription.
    (b) Geldt de beperking op niet-commercieel gebruik in de Personal subscription ook voor Japanse gebruikers?

Open Source Software

Een eula beschermt zogenaamde closed source software. Dit is software waarvan jij de source code niet kunt bekijken. Van de software developer krijg jij een binary (in windows een .exe bestand) die je kunt installeren en gebruiken. Jij krijgt echter geen toegang tot de source code. Dit heeft tot gevolg dat jij niet kunt bekijken hoe het programma werkt en dat je ook geen wijzigingen kunt aanbrengen in het programma. Als tegenhanger is er open source software. Bij open source software krijg jij wel de beschikking over de source code van het programma. Je kunt hier dus wel zien hoe het programma werkt (als je de source code snapt) en je kunt de werking van het programma aanpassen (als je kunt programmeren in de taal waarin de source code geschreven is). Vaak zul je de volgende termen tegenkomen als je met open source software gaat werken: Free software, Open-source software, Freeware Public-domain software.

Vergelijking free en Open Source

Vergelijking Free en Open Source
Figuur 1: Vergelijk free en open-source software, publiek domein en freeware (**moqod-openfree**)

Taak : Bestudeer Figuur 1

  1. Beantwoord de volgende vragen en noteer jouw antwoorden in.
    (a) Is Free software gratis?
    (b) Is Open-source software gratis?
    (c) Is jouw werk beschermt door de auteurswet als jij de software als Public-domain software beschikbaar maakt?
    (d) Is jouw werk beschermt door de auteurswet als jij jouw software als Open-source software beschikbaar maakt?

Taak: Bespreek antwoorden Bespreek jouw antwoorden met één van de docenten. Dit is niet het beoordelingsgesprek!

Open Source Licenties

Open source licenties zijn ontstaan omdat mensen het gebruik van een eula te beperkt vonden. Een standaard eula geeft een gebruiker alleen het recht om de software te gebruiken. De gebruiker mag de software niet aanpassen, wijzigen, opnemen in een eigen product, doorverkopen, reverse-engineeren, etc, etc. Er zijn ook software developers die hun werk graag willen delen met andere software developers maar wel het auteursrecht willen houden. Of in ieder geval de erkenning willen hebben dat zij de software hebben geschreven.

Waarom open source software

Er zijn redenen waarom software developers hun code graag delen met anderen. Zij kunnen dit bijvoorbeeld doen omdat zijn graag hulp van anderen krijgen. Door de code te delen kunnen andere developers code toevoegen, aanpassen of aangeven dat er ook andere oplossing mogelijk zijn. Een andere reden kan zijn dat zij graag willen dat de rest van de wereld ook gebruik kan maken van hun code zonder dat ze hier geld voor wilt ontvangen. Je kunt dit zien als een soort van liefadigheid. Als houder van het auteursrecht bepaal jij hoe jij jouw code beschikbaar stelt. Betaald via een eula, betaald via een open source licentie, gratis via een open source licentie. De keuze ligt bij jouw.

Open source licenties De open source licenties geven jouw de mogelijkheid om jouw code te delen met anderen maar toch zeggenschap te houden hoe jouw code gebruikt kan worden. Hieronder vindt je een overzicht van een aantal open source licenties en wat zij inhouden. (ictloket-opensourcelicenties) Er zijn veel meer licenties beschikbaar dan hieronder genoemd.

  • Apache License, 2.0 De gecreëerde software mag vrijelijk verspreid worden, wel moet een duidelijke verwijzing worden gemaakt naar de Apache software Foundation, de Apache License dient toegevoegd te worden bij verspreiding van de gecreëeerde software. De gebruikte code van Apache blijft onder de Apache License vallen, de eigen geschreven code mag onder een andere licentie worden uitgebracht. Het openbaar maken van de broncode is niet verplicht. (apachelicense)
  • Gnu General Public License (gpl) De broncode moet vrijelijk verspreid worden, tevens moet de broncode ook onder GPL worden verspreid, wat dus inhoudt dat je broncodes die onder GPL vallen nooit in closed source software kunt aantre€en. (gnu-gpl3-license)
  • GNU Library or “Lesser” General Public License (LGPL) LGPL is vergelijkbaar met GPL, alleen de aanpassingen in de broncode die onder de LGPL licentie vallen moeten openbaar worden gemaakt. Eigen toegevoegde code hoeft niet openbaar gemaakt te worden. Hierdoor is het mogelijk om code die onder deze licentie valt te gebruiken in closed source software. (gnu-lgpl3-license)
  • MIT license De enige voorwaarde is dat het copyright statement en de disclaimer in alle kopieën moet blijven staan. (mit-license)
  • Mozilla Public License 1.1 (MPL) Mozilla Public License is te vergelijken met LGPL. Het enige verschil is dat wijzigingen gedocumenteerd dienen te worden met de datum van de wijziging. (mozilla-license) In Github (Figuur 2) kun je de standaard licenties voor het software product kiezen wanneer je een nieuw project aanmaakt. Dit is vooral van belang als je het project op Public zet.
Github licenties
Figuur 2: Github Licentiekeuze

Kies de juiste licentie voor het project dat je maakt. De licentie bepaald nml. wat overige software developers mogen doen met jouw code.

Permissive versus Copyle‰

De termen permissive en copyleft geven aan hoeveel rechten jij wilt overdragen aan de gebruiker van jouw software. Het gaat dan vooral om de rechten voor een software developer.

  • Permissive Met je permissive licentie geef jij andere software developers heel veel rechten op jouw eigen code. Zo mogen zij bijvoorbeeld jouw code opnemen in een closed source product.
  • Copyleft De term copyleft is ontstaan als woordgrapje op het bekendere copyright. Met copyleft wordt dus een licentie bedoeld die tegengesteld is aan een copyright.
    Een copyleft licentie geeft jou de mogelijkheid om software van een andere te gebruiken maar het project waarin je deze code gebruikt moet dan dezelfde licentie hebben als de code die jij kopieert cq. van een ander gebruikt.

Als jij voor een eigen project een copyleft licentie gebruikt, dan mogen andere software developers jouw code ook gebruiken en aanpassen, maar ze moeten deze aanpassingen ook onder dezelfde copyleft licentie beschikbaar maken. Bij een permissive licentie mag je de gratis code van een andere developer opnemen in een betaald product.

Opgave : Open source licentie

  1. Beantwoord de volgende vragen en noteer de antwoorden. Geef niet alleen een ja of nee antwoord maar geef ook een reden waarom jij tot jouw antwoord komt. Geef aan waar op het internet jij de antwoorden gevonden hebt.
    (a) Mag je een software productmet een GPL licentie overzetten naar een close source product?
    (b) Mag je een software product met een permissive licentie gebruiken in jouw freeware product?
    (c) Mag je een software product met een LGPL licentie gebruiken in jouw eigen closed source product?
    (d) Mag je een software product met een GPL licentie gebruiken in jouw eigen product met GPL licentie?
    (e) Mag jij wijzigingen aanbrengen in een product met een MIT licentie?

Taak: Bespreek antwoorden Bespreek jouw antwoorden met één van de docenten. Dit is niet het beoordelingsgesprek! Dit gesprek is vooral bedoeld om te kijken of je op de juiste weg zit

Creatice Commons

We hebben tot nu toe gesproken over licenties die jij kunt gebruiken voor software die jij schrijft. Als software developer zul je soms echter ook andere werken maken dan software. Denk bijvoorbeeld aan handleidingen voor apps, artwork zoals logo’s en iconen en boeken en teksten die je op een website plaatst. De hiervoor besproken licenties, eula en open source, lenen zich niet om deze werken te beschermen. Een beter icentieschema voor handleidingen, logo’s, iconen, boeken en teksten zijn de creative commons Licenties. ”creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en alle andere creatieve makers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan. Met een keuze uit zes (gratis) beschikbare standaardlicenties bepaalt de auteursrechthebbende inwelke mate zijn of haarwerk verder verspreid mag worden, en onder welke voorwaarden dit mag.” (creative-commons-uitleg)

CC Bouwstenen

creative commons licenties worden gebouwd uit 4 bouwstenen.

  • Naamsvermelding: Je staat anderen toe om het werk waar jij auteursrecht op hebt te kopiëren, distribueren, vertonen, op te voeren en om afgeleid materiaal te maken dat op jouw werk gebaseerd is - maar uitsluitend als jij vermeld wordt als maker.
  • Niet-commercieel: Anderen mogen je werk kopiëeren, vertonen, distribueren en opvoeren, alsmede materiaal maken wat op jouw werk gebaseerd is, mits niet voor commerciëele doeleinden.
  • Geen Afgeleide Werken: Anderen mogen je werk kopiëren, distribueren, vertonen en opvoeren mits het werk in de originele staat blijft. Het is niet toegestaan dat anderen jouw werk gebruiken als basis voor nieuw materiaal.
  • Gelijk Delen: Je staat anderen toe om van jouw werk afgeleid materiaal te maken onder de voorwaarde dat zij het onder dezelfde icentie vrijgeven als het originele werk.

Zes licenties

Met deze 4 bouwstenen heb je de keuze uit de volgende 6 licenties

Naamsvermelding
Naamsvermelding (CC BY)


Naamsvermelding-GelijkeDelen
Naamsvermelding-GelijkeDelen (CC BY SA)


Naamsvermelding-NietCommercieel
Naamsvermelding-NietCommercieel (CC BY NC)


Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerk
Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerk (CC BY ND)


-NietCommercieel-GelijkeDelen
Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkeDelen (CC BY NC SA)


-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken
Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken (CC BY NC ND)


Opgave : Creative Commons

  1. Bestudeer de voorwaarden van de 6 creative commons-licenties
  2. Beantwoord de volgende vragen. Noteer jouw antwoorden. Geef niet alleen antwoord maar onderbouw jouw antwoord met argumenten. Overleg studenen en docenten is natuurlijk toegestaan.
    (a) Ik heb een website geschreven met een eigen tekst. Deze tekst wil ik met een licentie beschermen.
    Kies ik een opensource of een creative commons-licentie?
    (b) Ik ontwikkel momenteel een website. In een boek lees ik een stukje tekst dat ik graag op mijn website zou plaatsen. Ik lees dat het boek een CC BY-NC licentie heeft.
    Wanneer mag ik de tekst uit het boek wel op mijn website plaatsen?
    Wanneer mag ik deze tekst niet op mijn website plaatsen?
    (c) Jij hebt een aantal iconen ontworpen waarvan jij vind dat derden deze ook zouden mogen gebruiken. Het maakt jouw niet zoveel uit wat derden met jouw iconen doen, zolang ze jouw naam maar noemen als de maker van de iconen.
    Welke creative commons licentie kies jij?
    (d) Ik ontwerp op dit moment een app voor een betalende opdrachtgever. Als achtergrond image in mijn app wil ik een image gebruiken die ik op het internet gevonden heb. De licentie op het image is CC BY-NC.
    Mag ik de image als achtergrond in mijn app gebruiken?
    (e) Op het internet vond ik een handleiding voor een software product. Helaas staan er fouten in de handleiding en vind ik de handleiding niet compleet. Ik besluit de handleiding aan te passen door de fouten eruit te halen. Ook voeg ik de missende informatie toe. Als laatste pas ik de naam van de schrijver aan en wijzig ik deze in mijn eigen naam. Ik heb tenslotte heel veelwerk gehad aan het aanpassen van de handleiding.
    Mag ik dit doen als ik weet dat de oorspronkelijke handleiding een creative commons licentie heeft?
    (f) Op het internet vond ik een handleiding voor een software product. Helaas staan er fouten in de handleiding en vind ik de handleiding niet compleet. Ik besluit de handleiding aan te passen door de fouten eruit te halen. Ook voeg ik de missende informatie toe. Ik laat de naam van de oorspronkelijke auteur staan maar voeg mijn eigen naam toe. Ik heb tenslotte heel veel werk gehad aan het aanpassen van de handleiding.
    Mag ik dit doen als ik weet dat de oorspronkelijke handleiding een CC BY-ND licentie heeft.
    (g) Ik heb een foto op het internet geplaats met een CC BY-SA licentie. Ik kom er vandaag achter dat een gebruiker op het internet mijn foto op haar website heeft geplaatst. Zij heeft wel mijn naam vermeld als de oorspronkelijke fotograaf, maar zij heeft helaas de licentie op de foto aangepast naar CC BY-NC-ND.
    Kun jij op basis van jouw gekozen licentie bezwaar maken op deze aanpassing van de licentie?
    (h) Voor mijn huidige project heb ik een document geschreven dat ik graag wil delen met de wereld. Ik wil wel dat het document gratis blij‰ en niet door commerciële bedrijven gebruikt wordt. Ik heb er verder geen problemen mee als iemand mijn document aanpast en daarna weer verder deelt. Dit moet dan wel onder dezelfde licentie gebeuren als de licentie die ik zelf kies.
    Welke licentie moet ik kiezen?
    (i) Ik heb een logo gemaakt waarvan ik eigenlijk niet wil dat iemand die gebruikt.
    Welke licenties moet ik niet gebruiken?
    Hoe bescherm ik mijn logo wel tegen misbruik?

Verslag

Opgave : Nederlands verslag

  • Bedenk een probleemstelling voor jouw verslag.
  • Bedenk minimaal 5 deelvragen.
  • Bespreek de probleemstelling en deelvragen met een docent.
  • Schrijf een verslag waarin je de probleemstelling en de deelvragen beantwoord. Maak er wel een echt verslag van en geen Q&A lijstje.
  • Hou je verder aan de indeling die in de rubric gegeven wordt.
  • Hou je bij het schrijven aan de Richtlijnen Verslag.

Opgave : Engels verslag

  • Vertaal het Nederlandse verslag in het Engels.
  • Overleg met jouw Engelse docent als je dit lastig vindt.
  • Overleg met jouw Engelse docent of de Richtlijnen verslag ook voor het Engelse verslag gelden.

Afronding

  1. Gebruik de rubric om te bepalen of je een voldoende of goed haalt voor dit verslag;
    • Geen voldoende of goed? Pas dan je verslag aan.
  2. Bespreek een review moment bij een docent;
  3. Deel het verslag via Office 365 / Onedrive met de docenten;
  4. Bereid je goed voor op het review moment;
    • Weet wat jij wilt vertellen;
    • Weet wat er volgens de rubric van je verwacht wordt;
    • Bespreek je verslag indien nodig voor met een docent;
    • Hou er rekening mee dat je het verslag misschien klassikaal mag presenteren;
  5. Upload het verslag na goedkeuring van de docenten in Cumlaude.

Naamgeving verslag

Gebruik de volgende naamgevingsconventie voor het verslag:

[studentnummer]_[achternaam]_licenties.docx

  • Vervang [studentnummer] door je studentnummer

  • Vervang [achternaam] door je achternaam

Gebruik de volgende naamgevingsconventie voor het engelstalig verslag:

[studentnummer]_[achternaam]_licences.docx

  • Vervang [studentnummer] door je studentnummer

  • Vervang [achternaam] door je achternaam

Planning Licenties

Je kunt onderstaande sjabloon gebruiken voor jouw eigen planning. Neem onderstaande sjabloon daarvoor over in jouw favoriete planningtool en voeg waar gewenst eigen regels toe. Zet de verschillende acties daarna op de juiste data in jouw agenda.

PS: Je kunt taken niet altijd na elkaar te plannen. Je zult taken ook moeten laten overlappen. Dit geldt ook voor taken in de verschillende opdrachten.

Actie Datumstart Datumklaar Klaar
Bestudeer licentieovereenkomst
Bestudeer EULA
Bestuudeer Open source licenties
Bestudeer Creative commons licenties
Schrijf een nederlandstalig verslag over licenties
Schrijf een engelstalig verslag over licenties

Rubric Licenties

Reflectie

G=Goed | V=Voldoende | M=Matig | O=Onvoldoende
G V M O
Ik heb gereflecteerd op opdracht?
Ik heb reflectie in verslag beschreven?

Opdracht

G=Goed | V=Voldoende | M=Matig | O=Onvoldoende
G V M O
Ik ben tevreden hoe ik deze opdracht gemaakt heb

Kennis Licenties

G=Goed | V=Voldoende | M=Matig | O=Onvoldoende
G V M O
Ik kan het verschil tussen open source en closed source software uitleggen
Ik kan uitleggen wanneer een eula een goede keuze is
Ik kan uitleggen wanneer een open source software licentie een goede keuze is
Ik kan uitleggen wanneer een creative commons licentie een goede keuze is
Ik kan vertellen welke rechten en plichten een permissive licentie geeft
Ik kan vertellen welke rechten en plichten een copyleft licentie geeft

Verslag

G=Goed | V=Voldoende | M=Matig | O=Onvoldoende
G V M O
Ik heb het verslag volgens de Richtlijnen Verslag geschreven
Ik heb in het verslag mijn probleemstelling beschreven
Ik heb in het verslag de probleemstelling beantwoord
Ik bespreek in het verslag de EULA
Ik bespreek in het verslag open source licenties
Ik bespreek in het verslag permissive licenties
Ik bespreek in het verslag copyleft licenties
Ik bespreek in het verslag creative commons licenties